Famy drømte om et lykkeligt au pair-liv i Danmark – men var ensom og konstant sulten

Netflix-hittet 'Reservatet' har igen sat spot på forholdene for au pairs i Danmark. Her fortæller bolivianske Famy Sevilla om sine oplevelser.
01. juli
Danskerne er verdens lykkeligste folk, havde bolivianske Famy Sevilla hørt. Derfor troede hun også, at det var det helt rigtige land at være au pair i, da hun i 2021 kiggede på europakortet for at finde en familie til de følgende to år.
”En af mine venner mindede mig om min gamle ide, for jeg elsker børn og at få indblik i andre kulturer og lære sprog. På den måde kunne jeg ovenikøbet blive del af en familie.”
Og Famy var spændt, inden hun ankom til den danske hovedstad.
”Jeg glædede mig til at lære dansk, få gode venner og blive del af en familie. Jeg var virkelig forventningsfuld over den kulturudveksling, jeg troede, jeg ville møde og de oplevelser, jeg håbede på at få.”
"Aldrig vores intention"
I dag, knapt to år efter hun forlod Danmark, har hun et helt andet billede af både Danmark og livet som au pair.
Opholdet endte med en sag, hvor værtsparret måtte betale 28.465 kroner inklusive sagsomkostninger.
Værtsparret betalte hende nemlig 550 kroner om måneden i stedet for fri kost. For pengene skulle Famy, i følge hende selv, købe mad til omkring fem dage om ugen. Det beløb var for lidt, mente FOA, som rejste sagen mod værtsparret.
Sagen endte med en udeblivelsesdom, fordi værtsparret ikke indsendte processkrift inden fristen.
”For mig handler det ikke om penge. Det handler meget mere om de følelser, jeg gik med så længe. Faktisk størstedelen af de to år. Det handler om billedet af min tid i Danmark. Det minde kan penge ikke slette,” siger Famy.
Fagbladet FOA har bedt værtsparret svare på Famys kritik. De er kede af, at Famy tabte sig og havde det dårligt.
"Det har aldrig været vores intention, at nogen skulle føle sig dårligt tilpas eller mangle noget under deres ophold hos os. Vi har haft andre au pairs tidligere og har ikke fået lignende tilbagemeldinger. Vores tidligere au pairs har vi fortsat kontakt med," skriver de i et skriftlig svar til Fagbladet FOA.
Læs værtsparrets svar i bunden af artiklen.
Ville være del af familien
Da Famy først kom til Danmark i 2021 efter at have boet og arbejdet som spansklærer i Frankrig, så det lovende ud. Hun flyttede ind i villaen i Nordsjælland, hvor hun fik ansvaret for at passe familiens to små børn og stå for lettere rengøring og madlavning.
”I begyndelsen spiste vi sammen. Det var hyggeligt, alt føltes godt og rigtigt. Børnene var enormt søde, og jeg knyttede mig lige så langsomt til dem. Dem savner jeg stadig,” siger hun.
Men efter noget tid spurgte familien, ifølge Famy, om det ikke ville være bedre for hende, at hun kun spiste med familien to gange om ugen og selv sørgede for resten.
”Så kunne jeg lave mad i mit eget køkken og på den måde nyde mit privatliv,” fortæller Famy fra telefonen i tyske Frankfurt, hvor hun i dag arbejder i en tresproget børnehave.
Sagen kort:
Med hjælp fra FOA stævnede den tidligere au pair Famy Sevilla sin tidligere værtsfamilie for manglende betaling af kostpenge under opholdet samt værdien af kostpenge under ferie.
Værtsparret svarede ikke i sagen og blev derfor den 9. april 2025 dømt til at betale 28.465 kroner inklusive renter og sagsomkostninger.
Værtsfamilien oplyser, at de ikke afleverede svarskrift på grund af ferie, og derfor fik de en udeblivelsesdom, hvor retten som udgangspunkt følger sagsøgers påstand. Familien bad ikke om at få sagen genoptaget, da de ikke mente at kunne dokumentere deres aftaler med Famy.
I hendes egen interesse
”Jeg synes, de præsenterede det som om, det var mit eget ønske at spise selv. Men det var jo ikke derfor, jeg var blevet au pair. Jeg var blevet au pair for at opleve en anden kultur. Ikke for at spise alene i mit køkken.”
Men selv om hun holder fast i, at hun ikke indvilligede i den mundtlige aftale, blev den alligevel ført ud i livet. Først med lovning på 800 kroner om måneden til de fem ugedage, hvor hun ikke spiste med familien.
For mig handler det slet ikke om penge. Det handler meget mere om den følelsesmæssige tilstand, jeg var i så længe.
Famy Sevilla, tidligere au pair
Ofte blev middagene med familien dog aflyst med kort varsel, siger Famy. Hun fortæller, at da udbetalingerne kom, var de aftalte 800 kroner, skruet ned til 550 kroner om måneden. De penge fik hun oveni de 4.550 kroner i lommepenge, som alle au pairs i Dannmark har ret til. Beløbet er fastsat ved lov og skal dække vederlag ud over den frie kost og logi, som værtsfamilien stiller til rådighed.
Tabte sig
”Jeg var konstant sulten. Jeg var hele tiden på jagt efter mad, for eksempel når jeg var ude med venner og fik lidt hist og her. Det var pinligt.”
Samtidig tabte hun sig, fortæller Famy. Og mens vægten gik ned - først med et kilo, så to og tre, fik hun det psykisk dårligere.
”Jeg spurgte, om vi kunne tale om det. Ikke fordi jeg ville have flere penge. Jeg ville have mad, så jeg blev mæt. Og jeg forklarede, at jeg ikke havde nok til at kunne betale for det, jeg havde brug for.”
Tiden i det nordsjællandske hjem blev mere og mere ubehagelig for Famy. Hun oplevede for første gang i sit liv noget, der mindede om depression og fik hjemve, fortæller hun.
Og mens hun nød samværet med børnene, blev situationen mere og mere belastende for hende. Hun oplevede Halloween og jul, som var dejlige, netop også fordi hun havde en tæt relation med børnene. Men ud over tiden med børnene, var det hårdt.
Forsøgte at løse det
Og mens hun lærte børnene engelsk, og hun selv blev bedre og bedre til dansk, følte hun ikke, at situationen i hjemmet kunne vendes.
”Jeg forstod simpelthen ikke, hvorfor det skulle være sådan, men forholdet mellem mig og familien blev dårligere. Det var min første oplevelse som au pair, og jeg ville virkelig gerne være en del af familien. Det gik bare ikke,” siger Famy, der fortæller, at hun flere gange fik sms’er, når hun var ude med veninder.
”De skrev: ’Hvor er du? Vi er nødt til at tale sammen.’ Det satte tanker i gang, så jeg bekymrede mig om, hvad der mon nu var galt. For det lød jo, som om der var et problem,” siger Famy, der forklarer, at hun forsøgte at tage beløbet til kost, betalte ferier og de rettigheder, man har som au pair med familien flere gange.
”Jeg var bare så ked af det hele tiden. Men jeg fornemmede, at de syntes, jeg græd for meget og at de syntes, jeg var besværlig.”
Fik rådgivning hos FOA
I foråret 2023 talte hun med en veninde om problemerne, der også var au pair. Hun fortalte om FOAs rådgivning, der i løbet af de senest fem år har åbnet 357 au pair sager. Heraf er nogle lige som Famys endt i retten. Omtrent samtidigt skiftede ordningen med de 550 kroner i kostpenge til en ordning, hvor familien købte madvarer til Famy.
Famy ville dog ikke gå videre med sagen. Hun ville vente til, at opholdet hos familien var afsluttet for at undgå konflikt. Det var derfor først efter, at hun havde forladt familien i oktober 2023, at FOA rettede henvendelse til værtsparret.

”Jeg er kommet frem til, at alt sker af en årsag. Måske skulle jeg lære noget af det her forløb, og det er måske, at alt – også de dårlige tider ikke bliver ved,” siger Famy, der efter oplevelserne i Danmark var sikker på, at hun aldrig mere skulle være au pair.
Forventninger indfriet i Tyskland
Alligevel fik hun kontakt med en tysk familie i Frankfurt, hvor hun begyndte kort tid efter.
”Familien var så god. Alle de forventninger jeg havde haft før, jeg tog til Danmark, fik jeg indfriet her. Men det tog mig noget tid at åbne op for dem på grund af de oplevelser, jeg havde haft,” siger hun..
”Jeg kom med familien til professionelle håndbold- og ishockeykampe, i biografen og til koncerter. Vi spillede spil om aftenen, og jeg tog hurtigt de kilo, jeg havde tabt mig på igen. De var simpelthen så søde, og jeg ser stadig børnene, holder pyjamas-fester med dem og overnatter hos dem.”
Og selv om det var svært, fortryder hun ikke, at hun kæmpede for sin ret.
”Jeg har lært at kæmpe for mine rettigheder, også ved hjælp af FOAs au pair-møder. Det er så vigtigt. Jeg håber bare, at de efterfølgende au pairs ikke kommer til at opleve det samme, som jeg gjorde.”
Læs værtsfamiliens svar på kritikken
Fagbladet FOA har bedt Famys tidligere værtsfamilie om at svare på kritikken. Her følger deres svar. Visse punkter, der er sagen uvedkommende, er taget ud.
Om kostpenge og beløbets størrelse
Værtsfamilien skriver: ”Der blev aftalt et beløb på 550 kroner om måneden til kost for de dage, hvor Famy ikke spiste hjemme. Famy spiste ofte med hjemme, vi handlede også indkøbsvarer for hende, og hun var inkluderet i mange familiearrangementer. Hun prioriterede dog ofte i høj grad sine egne aktiviteter og venner, og var derfor ofte ude. Det bemærkes i den forbindelse at kravet, der indledningsvist blev rettet mod os, var langt højere, men en stor del at indkøbene kunne vi heldigvis dokumentere, og kravet blev derfor reduceret.”
Om indgåelse af aftalen
Værtsfamilien skriver: ”Det var vores klare opfattelse, at Famy accepterede ordningen. Vi ønskede en au pair, som skulle være en del af familien, og derfor spise sammen med os. Derfor blev det aftalt, at de 550 kroner skulle dække de dage, hun ikke spiste med os. Hvis hun har oplevet det anderledes, er det ærgerligt – og vi ville gerne have haft en dialog om det tidligere, hvis der var utilfredshed. Vi vil oplyse om, at Famy blev hos os i hele perioden, og hun har ikke undervejs givet udtryk om utilfredshed.”
Om forholdet og kommunikation undervejs
Værtsfamilien skriver: ”Vi forsøgte at have en ordentlig og respektfuld dialog, og vi havde mange samtaler undervejs. Hvis enkelte beskeder blev opfattet negativt, beklager vi det – det har aldrig været hensigten, og vi mener, at man i en respektfuld relation må tage de svære samtaler (som man også gør med ens børn) for at sikre forventningsafstemning og den gode relation mellem Famy og os som værtsfamilie.”
”Vi er enige i, at forholdet blev gradvist dårligere. Vi blev også bekendt med, at hun tog stoffer, og det var utrolig svært at håndtere, da vi blev mere og mere utrygge, men vi gjorde vores bedste for at hjælpe hende igennem det.”
Om den manglende oplevelse af kulturudveksling
Værtsfamilien skriver: ”Vi gjorde os umage for at inkludere Famy i både hverdagen og i vores familieliv. Vi inviterede hende med til alle familiefødselsdage, til spisning i den lokale sportsklub, og vi inviterede hende ud med hendes veninder ved flere lejligheder. Det er ærgerligt, hvis hun ikke oplevede det som en kulturel og familiær udveksling, og vi er kede af, hvis det ikke levede op til hendes forventninger.”
Om sagsforløb og afgørelse
Værtsfamilien skriver: ”Vi er ikke udeblevet fra retten, ligesom der ikke er afsagt en egentlig dom i sagen. Vi var på ferie, da der skulle indleveres et processkrift, og da vi ikke nåede at svare inden fristen, blev der derfor afsagt en udeblivelsesdom, hvilket betyder, at den anden part får medhold i sagen, uden at sagen bliver behandlet i retten.”
”Det er muligt uden videre at få en sådan sag genoptaget, hvis der anmodes om det inden 4 uger og uden, at man behøver at argumentere for det. Da mange af de samtaler og aftaler, vi havde lavet med Famy var svære at dokumentere, blev vi enige om at få afsluttet forløbet og betale, så alle kunne komme videre.”
Om at Famy siger, at hun tabte sig og havde det dårligt
Værtsfamilien skriver: ”Det gør os kede af at høre. Det har aldrig været vores intention, at nogen skulle føle sig dårligt tilpas eller mangle noget under deres ophold hos os. Vi har haft andre au pairs tidligere og har ikke fået lignende tilbagemeldinger. Vores tidligere au pairs har vi fortsat kontakt med.”
Angående påstanden om stofmisbrug, svarer Famy, at hun ikke har et misbrug. Hun siger, at hun betroede sig til kvinden i værtsfamilien om, at hun havde prøvet at tage stoffer en gang, og anledningen til, at hun havde prøvet det den ene gang, skyldtes at hun havde det dårligt på grund af forholdene som au pair. Hun understreger, at hun aldrig har gjort det hverken før eller siden, og at hun under normale omstændigheder aldrig ville få tanken om at prøve.