Nu er antallet af tekniske serviceledere halveret:Så mange er ’forsvundet’ i din kommune

Siden 2010 er der kommet knap 1.100 færre tekniske serviceledere i landets kommuner. Én af dem er Henrik Hvid, der ærgrer sig over mange forandringer på området.
Opdateret i dag kl. 11.25
Artiklen er opdateret med kommentar fra Sønderborg Kommune.
Flere steder i landet må man efterhånden kigge langt efter tekniske serviceledere. Nogle steder er de helt forsvundet.
I 2010 var der 2.326 tekniske serviceledere i kommunerne. I dag er der 1.266.
Det viser Fagbladet FOAs gennemgang af data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Vi bliver styret centralt, men oplever ikke, at ledelsen har et reelt indblik i hverdagen
Henrik Hvid, ejendomsservicetekniker i Sønderborg Kommune
I FOA kalder sektorformand Thomas Brücker udviklingen for ”rigtig ærgerlig.”
”De tekniske serviceledere er typisk lidt dygtigere, har mere erfaring, og det er vigtigt, at der er nogen, der rent faktisk kan træffe nogle beslutninger. Også selv om de går alene. Dét ansvar ligger ret beset i titlen,” siger Thomas Brücker.
Sektorformanden pointerer, at det også har afledte konsekvenser, når man afskaffer de tekniske serviceledere.
”Vi ved, at man med titlen typisk påtager sig et øget ansvar. Og hvis man mister titlen, vil man sige, at nu hvor man ikke længere er teknisk serviceleder, så må andre løse problemerne,” siger Thomas Brücker.
Henrik mistede sin titel
Et eksempel er Sønderborg Kommune, hvor der i dag er færre end fem tekniske serviceledere. I 2010 var de 40. Én af dem var Henrik Hvid.
Som nu forhenværende teknisk serviceleder på kommunens største skole stod han for år tilbage i spidsen for tre tekniske servicemedarbejdere og i en periode også rengøringspersonalet med det overordnede ansvar for budget og drift af den store skolebygning.
”Det var et godt, trygt og meningsfuldt job,” fortæller Henrik Hvid, der i mange år har været tillidsrepræsentant og nu også er fællestillidsrepræsentant.
Sådan har antallet af tekniske serviceledere udviklet sig siden 2010
Stort fald i Odense
I Odense Kommune er der kommet 46 tekniske serviceledere ’forsvundet’ siden 2010.
Det skyldes, at kommunen i lighed med andre kommuner har samlet ledelsesopgaven i fælles ejendomsdrift, og derfor er en række ledere overgået til stillinger uden ledelsesansvar.
Det fortæller Jan Geisle, funktionsleder og chef for Teknisk Service i By- og Kulturforvaltningen.
”Den fælles drift af de kommunale ejendomme har overordnet givet en række fordele i forhold til økonomi og administration, som vi er tilfredse med,” siger Jan Geisle.
Etablering af fælles ejendomsdrift i Sønderborg Kommune betød, at stillingerne som teknisk serviceleder blev nedlagt.
Henrik Hvid, der er uddannet ejendomsservicetekniker, blev tilbudt at blive på skolen, men som teknisk servicemedarbejder. Han valgte i stedet at blive flyttet over i det nye ejendomscenter.
Stor afstand mellem ledelse og medarbejdere
Som konsekvens af omstruktureringer er afstanden mellem medarbejder og ledelse vokset både fysisk og organisatorisk, fortæller fællestillidsrepræsentanten.
Ledelsen sidder centralt på det nye ejendomscenter, hvor flere funktioner er samlet: Vej & Park, rengøring, flådestyring og teknisk drift.
”Vi bliver styret centralt, men oplever ikke, at ledelsen har et reelt indblik i hverdagen. De ved ikke, hvordan det er at skulle dække flere institutioner og samtidig mangle tid og indflydelse,” siger Henrik Hvid.
De har stadig ansvaret, men ikke beføjelsen. Det gør det svært at gennemføre noget som helst
David Hildebrandt, sektorformand i FOA Sønderborg
I FOA Sønderjylland er oplevelsen, at tingene ikke fungerer hensigtsmæssigt.
”Der sker hele tiden nye ting. Det er svært at planlægge og skabe kontinuitet, når man ikke ved, hvordan organisationen ser ud om tre måneder,” siger sektorformand David Hildebrandt.
Flere overvejer at søge væk
Han kritiserer også, at tidligere tekniske serviceledere i praksis fortsat har ansvar for opgaver, der kræver ledelsesmæssige beføjelser.
”De har stadig ansvaret, men ikke beføjelsen. Det gør det svært at gennemføre noget som helst. Samtidig er det svært at definere, hvornår man reelt træder ind i et ledelsesrum, og hvornår man bare løser opgaver,” siger David Hildebrandt.
Ifølge Henrik Hvid er konsekvensen en arbejdsplads, hvor flere medarbejdere overvejer at søge væk.
”Der sker forandringer hele tiden. Vi bliver kastet rundt. Det grønne område er for eksempel overgået til Vej og Park. Arbejdet er mindre attraktivt, og der sker hele tiden forandringer. Mange af mine kolleger siger, at hvis det rigtige dukker op, så søger de,” siger Henrik Hvid.
Kommune peger på to årsager
Sønderborg Kommune fremhæver to forklaringer på det store fald i tekniske serviceledere. Det sker i en e-mail til Fagbladet FOA.
For det første etablering af en fælles enhed for driften af kommunens bygninger, som betød, at kommunen ”stort set udfasede teknisk serviceledere.”
”I stedet samlede vi ledelsesfunktionen hos distriktsledere. Det har haft den positive effekt, at der er kommet mere ens ledelse af Facility Management opgaven i kommunen. Samtidig er distriktslederne godt kvalificeret, når der opstår personaleudfordringer, som kræver ledelse,” lyder det.
Derudover reduceret kommunen antallet af ledere yderligere i 2022, fordi den kommune var "nødsaget til at gennemføre budgetreduktioner".
”Vi er naturligvis opmærksomme på, at forandringerne betyder, at vi arbejder på en anden måde end tidligere, men vi oplever ikke, at det har betydet større udskiftning i medarbejdergruppen end tidligere,” skriver kommunen.