Gode råd fra hygiejneeksperten:Det skal du være opmærksom på, hvis du arbejder i eget tøj

iStock

Der er nogle ting, der er værd at tænke over en ekstra gang, hvis du bruger dit eget tøj på jobbet. Få ekspertens anbefalinger i bunden af artiklen.

09. juli

Solen skinner, og temperaturen stiger. 

I nogle kommuner giver det anledning til, at plejepersonale må afvige fra uniformerne og tage eget tøj på. I andre kommuner udelukker de helt brug af egen beklædning “af hygiejniske årsager”.

Det viser en rundspørge, som Fagbladet FOA har lavet til de 20 største kommuner

Som social- og sundhedsansat har du allerede stort fokus på hygiejne – men når uniformen erstattes af eget tøj, opstår nye overvejelser.

LÆS OGSÅ Smelter du i sommervarmen? Det kan du selv gøre ved for varmt arbejdstøj

Det er på alle måder bedst, hvis tøjet kan vaskes på arbejdspladsen

Michael René, hygiejneekspert

For hvad betyder det egentlig for smitterisikoen, når du lader uniformen hænge i skabet? Og hvad skal du være opmærksom på?

"Det vigtigste er, at tøjet kan vaskes varmt – og at du ikke slæber mikroorganismer med hjem til køkkenbordet," siger hygiejneekspert og lektor i hygiejne- og fødevarevidenskab Michael René. 

LÆS OGSÅ Varmt arbejdstøj er et problem igen og igen – se hvad din kommune gør for at hjælpe

Han anerkender, at det kan være skønt og velfortjent at iføre sig lidt køligere og luftigere klæder om sommeren. Samtidig understreger han dog, at der følger et stort ansvar med at bruge sit eget tøj på jobbet. 

Her får du hans vigtigste anbefalinger.

  1. 1

    Skift tøj, før du går hjem

    Når du skifter tøj ved slutningen af din vagt, mindsker du risikoen for at slæbe mikroorganismer med hjem, som kan sprede sig. 

    Hvis du har mulighed for det, er det ifølge Michael René også en rigtig god idé at tage et bad, når du rammer fyraften. 

    “Det gælder om at gøre, hvad man kan, for ikke at tage bakterierne med hjem til sin familie eller i sin bolig. For det er blandt andet her, smitterisikoen opstår,” siger han. 

    Det samme gør sig gældende for arbejdssko. Selvom smitterisikoen ikke er lige så høj med sko, er det en god idé at lade dem stå i skabet, når du tager hjem. 

  2. 2

    Hold arbejdstøj og privattøj adskilt

    Det er essentielt at holde dit privattøj adskilt fra dit brugte arbejdstøj – lige meget om det er uniform eller eget arbejdstøj. 

    Mikroorganismerne kan nemlig også sprede sig i tøjet, hvis det ligger i samme taske eller i en bunke i omklædningsrummet. 

    Det er ekstra vigtigt at være varsom, hvis du arbejder et sted, hvor du selv skal vaske tøjet hjemme, understreger hygiejneeksperten. 

    “Det er på alle måder bedst, hvis tøjet kan vaskes på arbejdspladsen, så du ikke skal slæbe det beskidte tøj med hjem, siger Michael René.

    “Hvis du selv skal vaske, er det meget vigtigt at transportere tøjet i en pose for sig selv – og selvfølgelig at du ikke smider det i vasketøjskurven med dit andet tøj, der ikke kan vaskes ved lige så høje grader.”

  3. 3

    Vask ved høje grader

    Det er enormt vigtigt at vaske tøjet ved høje temperaturer, så bakterier, vira og andet skidt bliver dræbt. 

    “En vask på 60 grader tager en stor del af bakterierne og nedsætter risikoen for eksempelvis smitte med sygdom rigtig meget. Men hvis tøjet er ekstra beskidt, kan der være brug for at køre den helt op på 80 grader,” siger hygiejneeksperten.

    Han understreger, at både vasketid og sæbe også altid spiller ind på, hvor effektiv vasken er. 

    Ifølge Sundhedsstyrelsen bør du vaske dit tøj på 80 grader, hvis du for eksempel har været i kontakt med afføring, opkast eller urin.

    Mange typer tøj tåler ikke vask ved 60–80 grader, så vælg arbejdstøjet med det for øje.


Fagbladet anbefaler