Nu skal der være bedre hjælp, når arbejdet giver PTSD:”Vi kan ikke være andet bekendt”

Brandmænd, ambulancefolk og andre, der arbejder i risiko for at udvikle PTSD og andre psykiske belastningsskader, skal hjælpes bedre. Det mener FOA og tre andre fagforeninger.
07. juli
En dramatisk redningsindsats eller en voldsom brand.
Det er nogle af de ting, der kan sætte sig som PTSD eller andre psykiske belastninger. Især hvis man oplever mange af den slags hændelser på jobbet.
Men der mangler fokus på forebyggelse og hjælp til dem, der for eksempel arbejder med ambulance, brand og redning, fængsel og politi, som hver dag lever med risikoen i kraft af deres arbejde.
Derfor vil FOA sammen med Reddernes Udviklingssekretariat i 3F, Politiforbundet og Fængselsforbundet nu sætte yderligere fokus på arbejdsbetinget PTSD og andre belastningsreaktioner for mennesker ansat i højrisikojob. Det skriver forbundene sammen i en pressemeddelelse.
”Vi vil gerne have sat så meget fokus på det som muligt,” siger Thomas Brücker, som er formand for FOAs Service-, Kost-, Teknik- og Beredskabssektor.
Nogle er bange for at miste deres arbejde, hvis de for eksempel får en PTSD-diagnose
Thomas Brücker, sektorformand i FOA
”Og det skal ikke være op til kommuner og regioner alene. Det er vigtigt, at politikere højt oppe i systemet tager ansvar. De er ikke sene til at lovprise redningsmandskab, men de skal altså også sørge for, at arbejdsgiverne er klar til at tage sig af dem, hvis de falder. Vi kan ikke være andet bekendt.”
De fire fagforeninger vil nu bruge de kommende måneder på at udveksle erfaringer, og så er det planen at afholde en høring om emnet på Christiansborg til efteråret.
Hændelser hober sig op
Thomas Brücker oplever, at det ikke nødvendigvis er én voldsom hændelse, der vælter læsset. I stedet kan det være nogle mindre voldsomme hændelser, der hober sig op og får det psykiske læs til at vælte.
”Det forventes, at man kan klare at finde indebrændte personer og se døde børn. Og det forventer denne type personale typisk også selv. Derfor risikerer de at lægge låg på sig selv, og nogle er bange for at miste deres arbejde, hvis de for eksempel får en PTSD-diagnose,” siger han.
”Derfor er det vigtigt for mig, at vi griber de her mennesker, inden de bliver syge, og som også griber dem, der ender med at blive syge. Man skal ikke gå og være bange for at komme frem med det, for så får man det oftest endnu sværere.”
Thomas Brücker forestiller sig, at man kan komme langt med en bedre supervision, hvor medarbejdernes løbende psykiske velbefindende er i fokus.
”En god model”
I november 2024 indgik regeringen den såkaldte veteranaftale. Aftalen er et led i forsvarsforliget og indeholder forbedring af forhold for forsvarsveteraner.
Blandt andet blev den såkaldte formodningsregel indført, hvor udgangspunktet er, at det formodes, at der er sammenhæng mellem hændelser under veteranens udsendelse og diagnosen PTSD.
”Det er en god model for dem, der er syge. Groft sagt er man ikke mere udsat som krigsveteran end som for eksempel brandmand eller ambulanceredder. Jeg har svært ved at se argumentet for, at man ikke kan sidestille de to ting, andet end at det hænger sammen med økonomi. Det skal være nemmere at få anerkendt svære psykiske belastninger som en arbejdsskade også for vores faggrupper,” siger Thomas Brücker.
Typiske tegn på PTSD
Her er nogle af de tegn, der er på, at man er blevet ramt af PTSD (Posttraumatisk stressforstyrrelse):
- Man har flashbacks, hvor man genoplever den livstruende episode. Enten som mareridt, når man sover, eller når man er vågen.
- Man føler, at verden er et farligt sted.
- Man er angst og altid på vagt, og selv den mindste lyd kan få én til at fare sammen.
- Man undgår ting eller situationer, der minder om den livstruende hændelse.
- Man er irritabel og bliver hurtigt vred, og man har svært ved at huske og koncentrere sig.
- Man har svært ved at sove.
- Man forandrer sig. Man reagerer anderledes og interesserer sig ikke længere for det, man plejer.
- Man føler ligegyldighed og har svært ved at føle kærlighed og nærvær.
- Man føler måske skyld og skam.
- Man er måske begyndt at misbruge alkohol, hash eller stoffer.
Kilde: Psykiatrifonden
I foråret blev et beslutningsforslag om sidestilling af andre offentlige ansatte med veteraner fra Forsvaret behandlet i Folketinget. Behandlingen mundede ud i, at det nu skal afklares, hvem der arbejder i såkaldte højrisikojob.
Hver 12. brandmand, ambulanceredder og paramediciner udviser alvorlige tegn på PTSD, viste en FOA-undersøgelse i 2021.