Sanne var 10 år i urinhelvede – nu ændrer styrelse praksis:"Jeg har skreget på forandring i årevis"

"Det burde være blevet gjort for længst," lyder det fra social- og sundhedsassistent, der selv har været i tilsyn hos Styrelsen for Patientsikkerhed i knap ti år. Per Rasmussen

Nye initiativer skal øge trygheden for sundhedspersoner under tilsyn hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Det glæder Sanne, som selv var under tilsyn i 10 år.

09. juli

14 nye anbefalinger skal sikre en større tryghed hos sundhedspersoner, der er under tilsyn ved Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Anbefalingerne fokuserer blandt andet på bedre kommunikation, mere åbenhed, større inddragelse og et større fokus på læring i sundhedspersoners individtilsyn.

Målet er, at sundhedspersonernes følelse af retssikkerhed og patienternes sikkerhed bliver mere balanceret.  

”FOA er glad for, at der gøres noget for at forbedre individtilsynet for sundhedspersonerne. Og vi er selvfølgelig glade for, at Styrelsen for Patientsikkerhed aktivt gør noget for at forbedre deres kommunikationsindsats til sundhedspersonerne,” siger Tanja Nielsen, formand for FOAs social- og sundhedssektor, i pressemeddelelsen.

Det er på alle måder ydmygende at være fanget i sådan et forløb.

Sanne, social- og sundhedsassistent

’Fuldstændig forrykt’ sag gjorde en forskel

Fagbladet FOA har tidligere beskrevet, at styrelsen håndterede urinprøvekontroller på en problematisk måde.

Senest med sagen om den tidligere misbruger og social- og sundhedsassistent, Sanne, der var under tilsyn hos Styrelsen for Patientsikkerhed og derfor på ydmygende vis skulle aflevere urinprøver i 10 år – til trods for, at de alle sammen var rene.

Sagen viste, hvordan social- og sundhedsassistenters retssikkerhed var under pres i tilsynssager. Det vakte kritik fra politikereen ekspert i rusmidler og en lektor i forvaltningsret.

”Det er på alle måder ydmygende at være fanget i sådan et forløb, men man bliver nødt til at affinde sig med sin situation for ikke at gå op i limningen,” sagde Sanne dengang til Fagbladet FOA.

LÆS OGSÅ Sosu-assistent ydmyget i årevis: Skulle aflevere flere hundrede rene urinprøver

Nyheden om, at Styrelsen for Patientsikkerhed i 2025 og 2026 går i gang med at forbedre deres tilsyn, gør derfor Sanne lettet og glad.

Især fordi hendes sag blev brugt som et eksempel på en grel tilsynssag i arbejdsgruppens arbejde, der dog primært byggede på en evaluering af tilsynet fra 2022.

Jeg har skreget på forandring i årevis, så det er fuldstændig surrealistisk, at der endelig bliver gjort noget ved det nu.

Sanne, social- og sundhedsassistent

”Det er rigtig fedt, at min sag på en eller anden måde har gjort en forskel, og at den har været med til at vise, at tilsynet skal forbedres. Men det burde være blevet gjort for længst. Jeg har skreget på forandring i årevis, så det er fuldstændig surrealistisk, at der endelig bliver gjort noget ved det nu,” siger Sanne.

Hun håber derfor, at de nye tiltag fremover vil beskytte sundhedspersoner mod kontrol, der er ude af proportioner med, hvad de har gjort.

LÆS OGSÅ Jurist om ’fuldstændig vanvittig’ urinprøve-sag: ”Vi er langt over det rimelige”

Kontroller med urinprøver skal strammes op

Anbefalingerne er lavet af en arbejdsgruppe fra FOA, Lægeforeningen, Tanglægeforeningen, Dansk Sygeplejerskeråd, Danske Regioner, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed.

De nye initiativer betyder blandt andet, at Styrelsen for Patientsikkerhed fremover skal give sundhedspersoner mulighed for at udtale sig om deres sag, inden myndigheden bruger indgribende sanktioner som urinprøvekontroller.

”Vi ser frem til en tættere dialog og samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed om forbedringspotentialerne ved individtilsynet. Vi vil følge udviklingen med de igangsatte initiativer tæt,” siger Tanja Nielsen.

LÆS OGSÅ Månedlangt mareridt slut: Sosu-assistent tvunget til 29 urinprøver på grundløs mistanke

Hvad er individtilsyn?

Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn med social- og sundhedsassistenter, læger og andre autoriserede sundhedspersoner i Danmark for at sikre patienternes sikkerhed.

Hvis der er en mistanke om, at en sundhedsperson er til fare for patientsikkerheden, kan styrelsen derfor indlede en tilsynssag.

Sundhedspersoner kan samtidig få en sanktion af styrelsen, hvis den vurderer, at sundhedspersonen udgør en fare for patienterne. I yderste konsekvens kan det føre til, at sundhedspersonen får frataget sin autorisation.  

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der hvert år mellem 150 og 215 sundhedspersoner, der får en sanktion hos styrelsen. Det svarer til, at det er mellem 0,5 og 0,7 promille af det samlede antal sundhedspersoner. 

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet

De 14 nye initiativer

De 14 løsningsforslag betyder blandt andet, at Styrelsen for Patientsikkerhed skal øge gennemsigtigheden, begrunde urinprøvekontrol konkret og sagligt, samt udarbejde informationsmateriale om kontrollernes typiske længde. 

Du kan se de konkrete initiativer, som de er beskrevet af Indendrigs-  og Sundhedsministeriet, her:

  1. Orienteringsbrev til sundhedspersoner i de sager, hvor kritik fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn ikke vurderes at give anledning til tilsynsmæssige undersøgelser.
  2. Data over antallet af individtilsynssager oprettet på baggrund af anonyme bekymringshenvendelser på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside. 
  3. Informationsmateriale til sundhedspersoner, der involveres i en tilsynssag, om Styrelsen for Patientsikkerheds pligt til at undersøge forholdet ved anonym henvendelse, herunder justering af brevskabeloner.
  4. Tydeligere indkaldelsesbreve til samtale på baggrund af en anonym henvendelse.
  5. Styrkelse af kommunikation (klarhed i forhold til, dels hvad Styrelsen for Patientsikkerhed undersøger, dels hvad Styrelsen for Patientsikkerhed lægger til grund).
  6. Omlægning af Styrelsen for Patientsikkerheds praksis for urinprøvekontrol.
  7. Grundig begrundet beslutning ved anmodning om urinprøve eller anvendelse af alkometer i faglighedssager.
  8. Informationsmateriale om urinprøvekontrollen, herunder længden af kontrollen samt forhold, der kan indebære en forlængelse af perioden.
  9. Informationsmateriale om konsekvenserne ved aflæggelse af urene urinprøver eller manglende overholdelse af vilkårene i afgørelsen (fx ved udeblivelse fra kontrol).
  10. Styrelsen for Patientsikkerhed afholder bilaterale møder med organisationerne med fokus på sundhedspersoners oplevelser med individtilsynet. 
  11. Informationsmateriale til læger og tandlæger om ordination af afhængighedsskabende lægemidler.
  12. Relancering af informationsindsats om ordination og administration af risikosituationslægemidler i samarbejde med faglige organisationer.
  13. Relancering af informationsindsats om journalføring i samarbejde med faglige organisationer.
  14. Udarbejdelse af generel vejledning om mulighederne for generhvervelse af (fuld) autorisation, som gives til sundhedspersonen i forbindelse med afgørelsen.

Fagbladet anbefaler