For 20 år siden var der ”ingen kvinder”:Nu gør flere og flere som Matilde

”Jeg har selv set mange kvindelige reddere, og det er selvfølgelig en inspiration for andre kvinder,” siger Matilde Kjeldsen. Privatfoto

Andelen af kvindelige ambulancebehandlere vokser. Blandt de yngre elever er kvinderne ligefrem ved at være i overtal. Faget giver ansvar og et helt særligt sammenhold, mener 26-årige Matilde Kjeldsen.

14. maj

Matilde Kjeldsen er ikke et sekund i tvivl om, at hun har valgt rigtigt.

”Faget lever fuldstændig op til mine forventninger. I ambulancen kan jeg gøre en konkret forskel i en presset situation i folks hjem,” siger hun.

Den 26-årige ambulancebehandlerelev er i gang med andet hovedforløb. Til marts 2028 forventer hun at stå med beviset i hånden.

For 20 år siden var der slet ingen kvinder blandt eleverne

Grethe Gad, afdelingschef, Rybners Tekniske Skole

Dermed er Matilde Kjeldsen også en del af et markant skifte i kønsbalancen blandt regionernes ambulancebehandlere.

Siden 2021 er andelen af kvinder således vokset fra knap 16 procent til over 25 procent. Det viser Fagbladet FOAs beregninger på baggrund af tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Størst er andelen blandt de 20-34-årige, hvor 31 procent af de uddannede ambulancebehandlere er kvinder. Ser man på eleverne i samme aldersgruppe, er hele 45 procent kvinder.

Et ”unikt” fag

Og én af dem er altså Matilde Kjeldsen, der indtil videre har været i praktik to gange. Hun fremhæver den måde, man arbejder på i faget: Lange vagter, faste makkere og et tæt kollegialt bånd.

”Det sammenhold og de oplevelser, man får, har tiltalt mig rigtig meget. Det er unikt i forhold til mange andre fag.”

”Jeg har altid været tiltrukket af det sundhedsfaglige felt. Jeg har også en bachelor i idræt, men det er den akutte fase, jeg brænder for, og det tilbyder ambulancefaget. At være på hospital er typisk under mere kontrollerede forhold. I ambulancen er hver situation forskellig og uforudsigelig,” siger Matilde Kjeldsen.

Hun har også oplevet nogle af fagets hårde sider, blandt andet en episode med selvmord og pårørende omkring.

”Der er mange dimensioner i det, når man står lige midt i en episode, hvor livet gør allermest ondt. Som ny skal man finde ud af, hvordan man håndterer det, og der bliver virkelig heldigvis taget rigtig godt hånd om én,” siger Matilde Kjeldsen.

Mange kvindelige elever

Den markante stigning i antallet af kvindelige ambulancebehandlere er også noget, man tydeligt mærker på uddannelsesinstitutionerne.

Det fortæller Grethe Gad, afdelingschef på Rybners Tekniske Skole i Esbjerg. Hun har arbejdet med uddannelse af ambulancepersonale i 20 år.

”For 20 år siden var der slet ingen kvinder blandt eleverne, mens vi i dag har hold med over 50 procent kvinder. Blandt vores elever har kvinder 47 procent af uddannelsesaftalerne,” fortæller hun.

Jeg har faktisk aldrig selv tænkt over kønsbalancen

Matilde Kjeldsen, ambulancebehandlerelev

Udviklingen skyldes flere ting, siger hun og fremhæver moderne hjælpemidler, der mindsker de fysiske løft samt et større fokus på det sundhedsfaglige.

”Tidligere er kvinder måske blevet skræmt af, at man også skulle kunne køre ladbil og slukke ildebrande. Nu har man fået sundhedsfaglig autorisation og identificerer sig meget mere som sundhedsperson. Og så er der sket en kulturændring, hvor det er i orden at reagere psykisk på de ture, der kan slide en,” siger hun.

Grethe Gad understreger dog, at det ikke er kønnet, der er afgørende for, hvem der bliver dygtige ambulancebehandlere:

”På skolen er alle elever dygtige og ambitiøse, og vi ser ikke forskel på kønnene. Men vi er glade for at se en mere ensartet fordeling.”

Kvindelige rollemodeller

For Matilde Kjeldsen, der er elev på Rybners, er det også tydeligt, at flere kvinder vælger faget.

Vi er 50/50 i min klasse. Det nyeste hold er omkring 17 piger og tre drenge, og der kommer yderligere piger i klassen efter deres grundforløb,” siger hun.

Men køn er ikke et samtaleemne i hverken undervisning eller ude i driften, fortæller Matilde Kjeldsen:

”Jeg har faktisk aldrig selv tænkt over kønsbalancen. Jeg har selv set mange kvindelige reddere, og det er selvfølgelig en inspiration for andre kvinder.”

Samtidig oplever hun, at det er et emne, som deler vandene.

”Nu talte vi om det i klassen, og der kom det blandt andet op, hvorfor der overhovedet skal skrives om kønsfordelingen. For hvorfor skal man som kvinde forklare eller forsvare det valg, man har taget? Men alle er jo også enige i, at det er en positiv historie,” siger Matilde Kjeldsen.

Ikke længere et ’mandefag’

FOAs sektorformand Thomas Brücker ser den stigende andel af kvinder i ambulancefaget som et klart fremskridt.

”Det er super positivt og viser, at ambulancefaget ikke længere er et ’mandefag’. Det er sundt for en hvilken som helst arbejdsplads, at der er en ligelig fordeling af køn,” siger han.

Han mener, at interessen for faget er vokset i takt med, at uddannelsen er blevet løftet gevaldigt.

”I dag bliver både uddannelsen og jobbet italesat som sundhedsfaglige. Samtidig betyder flere hjælpemidler, at fysikken ikke længere er afgørende. Det fylder for eksempel ikke mere, om man kan bære folk op og ned ad trapper,” siger Thomas Brücker.


Fagbladet anbefaler